Vážení zákazníci, z důvodu inventury budou všechny objednávky vytvořené od 15. do 21. 9. 2025 vyřízeny až v pondělí 22. 9. Děkujeme za pochopení.
Dear customers, Due to stocktaking, all orders placed between September 15 and September 21, 2025 will be processed on Monday, September 22. Thank you for your understanding.
Vážení zákazníci, z důvodu inventury budou všechny objednávky vytvořené od 15. do 21. 9. 2025 vyřízeny až v pondělí 22. 9. Děkujeme za pochopení.

Vinařství ČZU

clanek03a

Co jste o ČZU možná nevěděli? Má své vinařství

Pár kilometrů od Mělníka najdete vinařství, jehož historie sahá až do počátku 17. století. V současné době vzkvétá pod citlivým vedením České zemědělské univerzity v Praze. Zdejší vína opakovaně získávají uznání u odborníků i milovníků vín.

Vinařská historie

První dochované zmínky o vinařství v Chloumku u Mělníka sahají do roku 1628, kdy zdejší pozemky pořídil řád Kartuziánů a vybudoval zde klášter. Po odchodu mnichů změnila budova i pozemky několikrát majitele a po desítkách let, kdy  vinařská činnost ustala docela, získala areál Česká zemědělská univerzita.  Od roku 1982 zde tedy probíhá soustředěná výroba vína. Vedle pěstování vinné révy středisko produkuje také ovoce. K dispozici má 20 hektarů půdy, přičemž vinná réva se pěstuje na ca 13 ha, zbytek jsou zahrady a pole. Hlavním cílem Vinařství ČZU je vytvářet příznivé podmínky pro pedagogickou a vědeckovýzkumnou činnost.

Univerzitní inkubátor

Za své úspěchy Vinařství ČZU vděčí nejen laskavé péči, nadšení, ale také profesionalitě univerzitního vinaře Štěpána Weitosche. Jeho vášeň a pečlivá práce jsou zárukou toho, že každé víno ze zdejší produkce zaujme svou jedinečnou barvou, chutí i vůní. A co víc, vína z Vinařství ČZU se opakovaně umisťují na vysokých pozicích soutěží. Zdejší produkty nejenže sbírají uznání doma i za hranicemi, ale také přispívají k reputaci České zemědělské univerzity. Důkazem je Vítězná sada vín nebo Sada stříbrného salónu, jež je k dispozici na eshopu. Vína z ČZU se stala též vyhledávanou pochoutkou pro náročné milovníky vína. Podle slov rektora ČZU v Praze, profesora Petra Skleničky, je toto místo nejen o vynikajícím vínu, ale také o poskytování kvalitní praxe pro studenty, což jim pomáhá připravit se na úspěšnou kariéru.

Tradice spojujeme s moderním vinařstvím

Výroba vína probíhá „tradičním“ způsobem, přesto zde v mnoha krocích najdeme funkční spojení tradice s moderními technologiemi. Zpracování hroznů a kvašení moštů probíhá s péčí a precizností, aby výsledné víno vyhovovalo nejvyšším standardům a navíc odráželo specifika dané oblasti. Mošty kvasí při teplotě 18 °C, přičemž k výrobě se používá ušlechtilých kmenů kvasinek a minimalizují se chemické zásahy, aby se zachovala autentičnost každé odrůdy. Vína zrají ve vyhlášeném ležáckém sklepě.

Poznejte vína z Vinařství ČZU

Příběh Vinařství ČZU stojí na promyšleném záměru. Pro znovu osazení vinic byly pečlivě vybrány odrůdy, jež jsou vhodné právě pro tuto oblast. Inspiraci čerpalo z klimaticky podobných vinařských poloh v povodí Rýna. Mezi hlavní odrůdy, které se zde v současné době pěstují, patří Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské modré, Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Müller Thurgau. Jednotlivé druhy můžete ochutnat například v kolekci Výběrová sada 5+1, která reprezentuje průřez nabídkou. Uskutečnit můžete i blízké setkání s oceněnými víny prostřednictvím Vítězné sady vín nebo Sady stříbrného salónu.

03_vina_web_3_small03_vina_web-03_small03_vina_web_1_small