Vinařství ČZU

clanek03a

Co jste o ČZU možná nevěděli? Má své vinařství

Pár kilometrů od Mělníka najdete vinařství, jehož historie sahá až do počátku 17. století. V současné době vzkvétá pod citlivým vedením České zemědělské univerzity v Praze. Zdejší vína opakovaně získávají uznání u odborníků i milovníků vín.

Vinařská historie

První dochované zmínky o vinařství v Chloumku u Mělníka sahají do roku 1628, kdy zdejší pozemky pořídil řád Kartuziánů a vybudoval zde klášter. Po odchodu mnichů změnila budova i pozemky několikrát majitele a po desítkách let, kdy  vinařská činnost ustala docela, získala areál Česká zemědělská univerzita.  Od roku 1982 zde tedy probíhá soustředěná výroba vína. Vedle pěstování vinné révy středisko produkuje také ovoce. K dispozici má 20 hektarů půdy, přičemž vinná réva se pěstuje na ca 13 ha, zbytek jsou zahrady a pole. Hlavním cílem Vinařství ČZU je vytvářet příznivé podmínky pro pedagogickou a vědeckovýzkumnou činnost.

Univerzitní inkubátor

Za své úspěchy Vinařství ČZU vděčí nejen laskavé péči, nadšení, ale také profesionalitě univerzitního vinaře Štěpána Weitosche. Jeho vášeň a pečlivá práce jsou zárukou toho, že každé víno ze zdejší produkce zaujme svou jedinečnou barvou, chutí i vůní. A co víc, vína z Vinařství ČZU se opakovaně umisťují na vysokých pozicích soutěží. Zdejší produkty nejenže sbírají uznání doma i za hranicemi, ale také přispívají k reputaci České zemědělské univerzity. Důkazem je Vítězná sada vín nebo Sada stříbrného salónu, jež je k dispozici na eshopu. Vína z ČZU se stala též vyhledávanou pochoutkou pro náročné milovníky vína. Podle slov rektora ČZU v Praze, profesora Petra Skleničky, je toto místo nejen o vynikajícím vínu, ale také o poskytování kvalitní praxe pro studenty, což jim pomáhá připravit se na úspěšnou kariéru.

Tradice spojujeme s moderním vinařstvím

Výroba vína probíhá „tradičním“ způsobem, přesto zde v mnoha krocích najdeme funkční spojení tradice s moderními technologiemi. Zpracování hroznů a kvašení moštů probíhá s péčí a precizností, aby výsledné víno vyhovovalo nejvyšším standardům a navíc odráželo specifika dané oblasti. Mošty kvasí při teplotě 18 °C, přičemž k výrobě se používá ušlechtilých kmenů kvasinek a minimalizují se chemické zásahy, aby se zachovala autentičnost každé odrůdy. Vína zrají ve vyhlášeném ležáckém sklepě.

Poznejte vína z Vinařství ČZU

Příběh Vinařství ČZU stojí na promyšleném záměru. Pro znovu osazení vinic byly pečlivě vybrány odrůdy, jež jsou vhodné právě pro tuto oblast. Inspiraci čerpalo z klimaticky podobných vinařských poloh v povodí Rýna. Mezi hlavní odrůdy, které se zde v současné době pěstují, patří Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské modré, Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Müller Thurgau. Jednotlivé druhy můžete ochutnat například v kolekci Výběrová sada 5+1, která reprezentuje průřez nabídkou. Uskutečnit můžete i blízké setkání s oceněnými víny prostřednictvím Vítězné sady vín nebo Sady stříbrného salónu.

03_vina_web_3_small03_vina_web-03_small03_vina_web_1_small